Oskar PiÅŸmaniye

Pişmaniye Çeşitleri

Pişmaniye Çeşitleri

Pişmaniye yemeyi sevenler için pek çok pişmaniye çeşidi bulunmaktadır. Üretildiği yörelere ve içerdikleri malzemelere göre farklılık içeren bu çeşitler severek tüketilen tatlara sahiptirler.

Kullanılan malzemelere göre farklılık içeren piÅŸmaniye çeÅŸitleri ÅŸunlardır:

  • Çikolata Kaplı PiÅŸmaniye

En sevilen piÅŸmaniye türlerinden biri olan çikolata kaplı piÅŸmaniye, sütlü, beyaz ya da bitter kaplama olarak üretilebilir. DiÄŸer piÅŸmaniye toplarına göre daha küçük toplar ÅŸeklinde preslenen bu çeÅŸit piÅŸmaniye, ince bir çikolata tabakası ile kaplanır. Genellikle vanilyalı olan piÅŸmaniye topları çikolata kaplama ile daha lezzetli bir tada kavuÅŸmaktadır. 

 

  • Tel PiÅŸmaniye

Tel piÅŸmaniye, klasik olarak piÅŸmaniye tüketmek isteyen tatlı sevenler için uygun olan piÅŸmaniye çeÅŸididir. Tel tel paketlenen bu çeÅŸit, vanilyalı, kakaolu aromalarını yanında antepfıstığı, fındık ya da cevizle de lezzetlendirilebilir. 

 

  • Top PiÅŸmaniye

Top piÅŸmaniye, tel piÅŸmaniyeye benzer yapıdadır. Tek fark, top piÅŸmaniyenin adı üzerinde top top olacak ÅŸekilde hazırlanarak paketlenmesidir. Bu piÅŸmaniye çeÅŸidi de tel piÅŸmaniye gibi fındık, antepfıstığı ya da ceviz ile lezzetlendirilmiÅŸi olabilir. Top piÅŸmaniyelerin sunumu tel piÅŸmaniyeye göre daha kolaydır. 

 

Yörelerine göre farklılaÅŸan piÅŸmaniye çeÅŸitleri ise ÅŸunlardır:

  • Saray Helvası

Kocaeli yöresine ait olan bu helva, Osmanlı saraylarında sıkça tüketildiÄŸi için bu adı almıştır. Ä°çinde un, pudra ÅŸekeri, tereyağı ve isteÄŸe göre konulan fındık ya da antepfıstığı vardır. 

 

  • Çekme Helva

DiÄŸer piÅŸmaniye çeÅŸitlerine oranla daha az ÅŸeker oranı barındıran bu piÅŸmaniye, EskiÅŸehir yöresine ait olan bir lezzettir. Åžeker daha az kullanıldığı için presleme aÅŸaması daha sıkı olarak yapılır. Form olarak daha diri ve sıkıdır. Çekme helva da diÄŸer piÅŸmaniye türleri gibi sade ya da kakao aroması ile satışa sunulabilir. Aynı zamanda çikolata kaplı çekme helvaları da büyük bir ilgi görmektedir. 

WhatsApp Hattı